Özgeçmiş (CV) Hazırlama

İş arama sürecinin önemli ve ilk aşamalarından biri de öz geçmiş (cv)[1] hazırlamaktır. Biz burada sizlere  cv hazırlarken sıkça yapılan hatalardan söz edeceğiz. Bu hatalarla incelediğimiz cv’lerde sıkça karşılaşıyoruz. Ama önce cv neden önemli ona değinelim.


Bilindiği gibi gerek eleman arayan kuruluşlar ve gerekse bu işe aracılık eden danışmanlık kuruluşları (özel istihdam büroları) [2] adayların ilk elemelerini cv’ den yaparlar. Yani öncelikle öz geçmiş istemelerinin amacı beklentilerinden uzak adayları baştan elemektir. Bu aynı zamanda şu anlama gelmektedir. Siz şayet dikkatli ve titiz hazırlanmış  bir cv’ ye sahip değilseniz daha işin başında elenebilirsiniz. Yani sizi  görüşmeye dahi çağırmayabilirler. Bu nedenle cv iş arama sürecinin başıdır ve önemlidir.
Şimdi gelin kendimize  şu soruyu soralım;
Benim özgeçmişimi okuyan biri beni görüşmeye davet eder mi?
Bir başka deyişle ben öyle bir cv’ ye sahip olmalıyım ki karşı taraf etkilensin ve beni  karşılıklı görüşmeye de değer bulsun.
Burada karşı tarafı etkilemek sözcüğü elbette ki cv’mize  bizde olamayan bir takım yetkinlikleri yazıp suni bir etki yaratma anlamında değildir. Zaten bu tür bir etki karşılıklı görüşme sırasında kısa sürede tepkiye dönüşecektir.
Etkili özgeçmiş oluşturmayı iki boyutuyla ele almalıyız.

a- Şekil bakımından                       b- İçerik bakımından

Şunları yapmayınız;

Şayet özellikle el yazısı ile istenilmemişse cv’nizi el yazısı ile hazırlamayın[3]
Şablon  ve format cv’lere itibar etmeyin. Hazırlayacağınız cv size özel olsun.
cv’ de eksik bilgiler bırakmayın.(medeni durum,doğum tarihi,okul mezuniyet yılları vb.)
cv’ yi doldurmak adına gereksiz büyük ve kalın yazı karakterleri kullanmak, fazla satır araları vermek gibi  tekniklere başvurmayın. Bunlar değerlendiren kişiler tarafından sıcak bakılmayan davranışlardır.
cv’ yi ilgi çekecek ve cazip kılacak bir görsel yapıya kavuşturmak adına  süsleme sanatına girişmeyin. Sonuçta ciddi bir iş yapıyorsunuz bu bir iş başvuru mektubudur[4].
cv’ ye gerekli olan bilgilerin dışında kalabalık bir cv yollamak adına lüzumsuz bilgiler yazmayın. Örneğin lisans eğitimi sırasında aldığınız dersleri cv’ de sıralamak gereksiz bir bilgi aktarımıdır.
Yine sadece sizden istenilirse vermeniz gereken bonservis yada referans mektuplarını cv’ ye peşinen eklemek te gereksiz olacaktır.
Format haline dönüşmüş ve alıntı olduğu kolayca anlaşılan bazı cümleleri cv’nize yazmayın. Bizler bazen 100 cv okuyorsak 75 tanesinin amaç kısmında aynı  cümleleri görüyoruz.
Bu konudaki önerilerimize şunları eklemek isterim ;
İnsan kaynakları yada personel yönetimi alanında görev yapanlar ellerindeki boş pozisyonun iş tanımıyla adayı karşılaştırıp bir karar üretmeye çalışırlar. Ülkemizdeki istihdam darlığı bu kişilere başvuruları karşılama konusunda ciddi iş yükü getirmektedir.
Kimi zaman 5 pozisyonlu bir gazete ilanına 1000 -1500 civarında başvuru gelmektedir. Başvuruların bu kadar yoğun olmasının sebebi sadece ülkemizdeki istihdam sorunu değildir.
İş yükü aynı zamanda boş atıp dolu tutma mantığı ile her ilana ( kendi niteliklerine uygun bir pozisyon olsun olmasın ) cv yollayan iş arayan yada işini değiştirmek isteyen kişilerden de kaynaklanmaktadır.
O halde konuyla ilgili şu saptamaları artık yapabiliriz sanırım.
Özgeçmişiniz size ait özgün bir özgeçmiş olmalıdır.
Size ait kişisel bilgiler konusunda okunduğunda net kanaatlere ulaşılmalıdır.(iletişim bilgileri,medeni durum,askerlik,sürücü ehliyeti vb.)
cv ‘niz gereksiz bilgilerle veya süsleme yada kalın yazı karakterleri kullanılarak sayfa adedi arttırılmamış, içerik bakımından doyurucu ama sade bir cv olmalıdır .
İş deneyimleriniz varsa bunlar kesin açık net ifadeler içermelidir. Okunduğunda bu deneyimin hangi tarihler arasında, nerede,hangi pozisyonda edinildiği ve görev kapsamı içinde nelerin yer aldığı varsa bitirilmiş projelerin neler olduğu açıkça anlaşılmalıdır.
Özellikle referans bölümünü boş bırakmayınız şimdilerde cv’ lerde sıklıkla  görülen “istenildiğinde verilecektir” cümlesi gereksizdir. Referans elbette ki istenilecektir. Referanslar bölümünde verilen kişilerin iletişim bilgileri güncel ve açık olmalıdır. Bu kişilerden geçmiş iş deneyimlerinize ilişkin bilgiler istenilecektir. Bunu göze alarak uygun kişileri referans göstermelisiniz. İş deneyimi olamayanlarda kendilerini yakından tanıyan meslek sahibi kişileri (ebeveyn,akraba dışında) yada öğrenim yaşamlarıyla ilgili bilgi edinilebilecek hocalarını referans gösterebilirler. İş başvurunuzda başvurduğunuz pozisyonu (görev) mutlaka belirtiniz. Ayrıca başvuru konusu olan pozisyonun dışında başka pozisyonlara da aday olmak istiyorsanız bunu da not olarak eklemelisiniz.
Fotoğraf adaylarla özellikle görüşme yaptıktan sonra hatırlama anlamında çok gerekli bir araçtır. Yüzlerce kişiyle görüşme yapan uzmanlar zaman zaman başvuru sahiplerini hatırlamakta güçlük çekebilirler. Bu nedenle yakın zamanda çekilmiş bir fotoğrafınızı başvurunuza eklemeniz önemlidir.

________________________________________
[1] CV kelimesinin açılımı Circulium Vitae
[2] Özel istihdam büroları 05/07/2003 tarihinden geçerli olarak yasal boyut kazandı.
[3] Nadiren de olsa bazı kuruluşlar özellikle el yazısı ile yazılmış cv isterler ve bu yolla karakter analizi yapmaya çalışırlar.
[4] Bir keresinde bir aday fotoğraf bölümüne kendi fotoğrafı yerine iskelet resmi iliştirmişti. (Görüşmeye çağırılmadı)