Görüşme sırasında
Bir paradigma: “İş görüşmesine gittiğinizde size ne içersiniz diye sorarsalar bir bardak su isteyin”
1- Herhalde bu öneriyi bayağı bir genç okumuş ve uygulamaya çalışıyor olmalı ki bizde mülakatlarımız esnasında bu “sucularla” sıkça karşılaşıyoruz.
Hemen belirtmeliyim ki ben bu tür bir öneriye hiç katılmıyorum. Hatta ikram konusunda tercih sorarsalar daha dostane ve sıcak bir sohbet ortamı oluşması açısından bir çay yada nescafe isteyin ve afiyetle yudumlayın bu sizi aynı zamanda rahatlatacaktır.
2- İşini bilen bir İnsan kaynakları uzmanı yada yöneticisi öncelikle gergin olan adayı rahatlatmaya çalışacaktır. Bu nedenle giriş bölümünde kısa bir sohbet olacaktır. Sizde bu sohbete katılıp gerginliğinizi üzerinizden atmaya çalışın. Hem ne var gerilecek bu bir tanışma rahat olun.
3- İdeal bir mülakatta %70 aday konuşmalıdır. Ağırlıklı olarak sizi tanımaya yönelik olan bu buluşmada İK yetkilisinin sizin hakkınızda yeterince kanaat edinmesi gerekiyor. Bu nedenle sorulan sorulara yeterince açık,net yeterli yanıtlar verin.
4- Firma ile yada çalışma koşulları ile ilgili aklınıza takılan sorular olabilir. Bunları daha kendinizle ilgili bilgileri aktarmadan sormaya çalışmayın her mülakatın sonunda mülakatı kapatmadan önce İK yetkilisinin şöyle bir sorusu olmalıdır ; “Benim sormak istediklerim bunlardı sizin bana sormak istedikleriniz var mı” Bu soruyu aldıktan sonra aklınıza takılanları sorabilirsiniz.
5- Özellikle Yeni mezunların ya da iş deneyimi az olan adayların ücret pazarlığına girişmesi yanlış bir yaklaşımdır. Bunu şunun için söylüyorum. İş geçmişi ile kendini kanıtlamış, önceki işlerinde başarılı projelere imza atmış birinin pazarlık gücü ile iş deneyimi olmayan yada çok az olan birinin pazarlık gücü ve şansı aynı olamaz. Sizinde pazarlık gücünüz süreç içersinde deneyimleriniz arttıkça oluşacaktır. Bunun için sürekli size deneyiminizi arttırmaya yönelik her fırsatı değerlendirin diyoruz.
6- Eğer görüşmeyi yaptığınız kuruluş gelişiminize katkıda bulunacak bir kuruluşsa ücret konusu üzerinde fazla takılmayın. Zaten bu tür kuruluşların bir ücret skalası [1] vardır. Bu skalanın dışına çıkamazlar.
7- Ücret teklifi bir biri peşi sıra yapılan görüşmelerin [2] sonuncusunda yapılır. Bu nedenle ilk görüşmede ücreti gündeme getirmek zaten gereksiz olacaktır. Ancak görüşme esnasında ücret beklentinize ilişkin bir soru gelirse de bunu elbette yanıtlayabilirsiniz.
8- Ülkemizde ücret konusu son derece değişkenlik arzedebilmektedir. Özellikle yaşanılan ekonomik krizler sonrasında işsizliğin artması ve istihdam konusundaki yığılma işverenlerin ücret konusunda daha rahat davranmalarına neden olmaktadır. Bu nedenle yüksek ücret beklentilerinin görüşmeler sırasında dezavantaj oluşturacağı gerçeğini hatırlayın.
9- Mülakat sona erdiğinde şayet size bundan sonra izlenecek süreç konusunda bilgi verilmemişse (aslında bu bilgi verilmelidir) değerlendirme süreci konusunda soru sorup bilgilendirilmenizi isteyebilirsiniz.
________________________________________
[1] Kurumsal yapılarda ücret yönetimi uygulandığından bir ücret yönetim rehberi vardır.
[2] Genellikle 3 görüşme olur.