Ailelere Öneriler

Bu bölümde ailelere de mesajımız olmalı. Çünkü ailelerin bazı yanlış yaklaşımları gençlerin iş edinme konusunda önünü tıkıyor onları yanlış yönlendiriyor.


Her şeyden önce geleneksel aile yapısına sahip bir toplum olmamızdan da kaynaklanan nedenlerle çocuklarımızı ( özellikle kız çocuklarını ) çalışmamaya teşvik eden davranışlarda ve telkinlerde bulunuyoruz.
Üstelik bunu çoğu kez farkında olmadan yapıyoruz. Yani “al çocuğum harçlığını o iş sana göre değil” şeklinde ki yaklaşımlarla çocuklarımıza iyilik değil kötülük ediyoruz.  Bu davranışlarımızın kökeninde onlara güvenmeyişimiz yatıyor. Yani hatalı meslek yada şirket seçimi yaparlar gibi kaygılardan kaynaklanan davranışlar bunlar.  Onlara güvenmeyen ve kişiliklerinin gelişmemesine neden olacak bu tür davranışlardan kaçınmalıyız. Ben bunca yıllık meslek hayatımda defalarca üniversite bitirmiş gençlerin anne baba yada eş nezaretinde iş görüşmesine geldiğine tanık oldum. Hatta bunlar mülakata girmeye çalışıp, çocukları adına konuşmaya kalktılar. Her şeyden önce bilinmelidir ki hiç bir İnsan kaynakları yetkilisi kendi kişiliğini bulamamışlığın bir ifadesi olan böyle bir adaya daha baştan olumlu  bakmaz.

Gençlerimizin eğriyi doğruyu ayırt edebilecek güçleri var. Onlara güvenin çünkü sandığınızdan çok daha zekiler giderler ve iş görüşmelerini yaparlar olumsuz bir noktayla karşılaşırsalar yada tereddütleri varsa sizin de görüşünüzü alırlar.
Onlar adına seçim yapmayın bırakın hata da yapsalar tercihlerini kendileri belirlesinler unutmayın ki, doğruyu bulmanın bir yolu da hata yapmaktır.Geçici ve part-time işlerde çalışmalarına engel olmayın. Bu onlara para kazanmanın ve işe yaramanın hazzını verecektir. Ayrıca belirli bir iş disiplini kazanmalarına yardımcı olacaktır.  Son olarak bir mülakatımda karşılaştığım çarpıcı örneği sizlerle paylaşarak ailelere olan seslenişimi bitiriyorum. Mühendislik eğitimi almış ve üzerine ingilterede MBA [1] yapmış genç bir hanım adayla mülakat yapıyordum. Dikkatimi çeken bir noktayı kendisine sordum  27 yaşınıza gelmişsiniz ve henüz hiç iş deneyiminiz yok  sebebi nedir? Genç hanım ailesinin ve özellikle babasının iş yeri seçimi ile ilgili çok titiz olduğunu ve bazı kriterler koyduğunu bu nedenle iş bulma konusunda güçlük yaşadığından söz etti. Nedir bu kriterler diye sorduğumda  babasının “sen 50 kişiden az insanın çalıştığı bir yerde çalışamazsın” diyerek bir sınırlama getirdiğini söyledi.

Evet bu personel sayısı kriterini, getiren baba da bir mühendis ve kafasında ne tür gerekçeler olduğuna dair bir sürü senaryo yazabiliriz. Ama ortada bir gerçek var ki oda bu kadar iyi eğitim almış pırıl pırıl bir genç 27 yaşına gelmiş ve daha küçük bir iş deneyimi dahi yok. Bu arada ailenin ekonomik durumu iyi yani gencimiz aileden ekonomik destek almayı sürdürüyor. Bunun sorumlusu kim şimdi bence üzerinde ciddi olarak düşünülmesi gereken bir örnek vaka.