Mülakat (Görüşme) Öncesi

Görüşme öncesinde bunları yapın
1- İş arama sürecinde atak ve ısrarcı olun. Reddedilme kaygısını [1]bir kenara atın ve kendinizi şöyle görün ; Sonuçta siz emeğini pazara çıkartmış ve onu pazarlamaya çalışan bir satıcısınız ve hayatınızın en önemli satış faaliyetini gerçekleştiriyorsunuz. (satamazsanız ucunda ölüm yok, ama ekmekte yok)


2- İş aramaya yönelik girişimleri adam sende zihniyetiyle ötelemeyin mutlaka gerçekleştirin ve bunları “suya yazı yazmak” olarak görmeyin. İş arama sürecinin sabır ve ısrar gerektiren bir süreç olduğunu unutmayın.
3- İş gücü piyasalarındaki güncel gelişmeleri yakından izleyin. Bu konuda teknolojinin nimetlerinden sonuna kadar yararlanın. Özellikle İnsan kaynakları gazete eklerini yakından izleyin bunlarla ilgili bir arşiv oluşturun.
4- Daha önceki bölümlerde de belirttiğimiz gibi sistematik bir iş başvuru planınız olsun. Başvurularınızı listeleyin tarihlerini, sonuçlarını not alın, başvurduğunuz ilanları muhafaza edin.
5- Olumsuz sonuçlanan müracaatlar sonucunda hemen kendinizde bir sorun aramaya başlamayın. Yöntemlerinizi elbette bir kez daha gözden geçirin ama olumsuz sonuçlanan müracaatlar başvurduğunuz firmanın kendi özel koşullarından da kaynaklanıyor olabilir.
6- Bir müracaat öncesinde kafanızdaki ön yargılardan sıyrılın. Yani “bu firma büyük bir firma nasıl olsa beni işe almaz” ya da “ bunların ilanları bile küçücük belli ki paraları yok. Bana maaş ödeyemezler” gibi ön yargılar sizi önemli iş fırsatlarından mahrum edebilir.
7- İş görüşmeleri için davet aldığınızda randevularınıza mutlaka vaktinde gidin. Görüşeceğiniz kişiyle ilgili bilgileri adres ve telefon numaralarını mutlaka alın. Hatta 15 dakika erken orda olmanız kurum kültürünü inceleyebilmeniz bakımından faydalı olacaktır.
8- Eğer bir engel oluştuysa mutlaka arayıp haber verin ve yeni bir randevu talep edin. Bu sizin ciddiyetinizi değerlendirmek bakımından son derece önemli bir ayrıntıdır.
9- Bir kuruluştan iş görüşmesi daveti aldığınızda mümkünse o kuruluşla ilgili ön bilgiler edinmeye çalışın. En azından web sitelerini inceleyin. Mülakat sırasında sizden firmalarıyla ilgili bilgi sahibi olduğunuzu duymak hoşlarına gidecektir.
10- Ne dersek diyelim kıyafet ve genel görünüm etkileşim bakımından son derece önem arz eden konulardır. Nasreddin Hocanın ünlü “ye kürküm ye” fıkrasını bilmem bilirmisiniz.
11- Kıyafet seçiminde aslında standart davranmakta yanlıştır. Yani siz diyelim ki bir reklam ajansına metin yazarı adayı olarak iş görüşmesine gidiyorsanız. Yada bir yazılım kuruluşuna programcı adayı olarak gidiyorsanız buralarda kimse sizin kıyafetinize bakıp değerlendirme yapmayacaktır.
12- Ama bir Holdinge Yönetici asistanı adayı olarak görüşmeye gittiğinizde görüntü çok daha fazla önem taşıyacaktır. İş görüşmelerinde sade bir şıklık daima ideal olacaktır. Gittiğiniz kurumun kıyafet konusunda kuralları olabilir[2] Bu nedenle aşırı serbest kıyafetlerden ve hanımlar için aşırı makyajdan kaçınmak uygun olacaktır.
________________________________________
[1] Yapılan araştırmalara göre iş başvuruları öncesinde en büyük kaygı reddedilme kaygısı olarak görülüyor. Bu düşünceden sıyrılarak her iş görüşmesinin olumlu sonuçlanamayacağı gerçeğini kabullenmek gerekiyor. Aksi halde işsizlik diye bir sorun kalmazdı .
[2] Pek çok kuruluş personel yönetmeliklerine bu konuda kurallar koyarak personelinden bu kurallara uymalarını beklemektedir.