Soru – Cevap BölümüKategori: İşverenin Haklı Nedenle Feshi 25/2SGK nın 37 nolu işten çıkış kodu
RAHMİ ÜNSAL 7 sene önce sordu

Merhaba
15 Temmuz darbe girişimi  sonrası SGK çıkış kodlarına iki ilave yapıldı.
Önce 36. Madde, KHK nedeniyle kapanan işyerlerinden çıkış.
Sonra 37. madde. Aklımda kaldığı kadarıyla FETÖ-PDY şeklindeydi açıklaması ve bu maddenin açılımı 2017 yılı Nisan ayında KHK ile kamu görevinden çıkarma oldu. Tahminim FETÖ-PDY çıkışı maddesini bazı açıkgöz işverenler gereksiz-usülsüz-hukuksuz-mesnetsiz…. kullandıkları için SGK bile değişiklik ihtiyacı gördü.
Bu durumda;

  • 37 inci madde kapsamında kimler işten çıkarılabilir? 
  • 4857 sayılı yasaya tabi çalışan ve 37 inci madde kapsamında işten çıkarılan kişiye herhangi bir tazminat ödenmesi gerekir mi? Bu çıkışı belgeleyen; belge, soruşturma, disiplin kurulu kararı, suç isnadı, işçinin savunması… olmazsa olur mu?
  • KHK nedeniyle Kamu görevinden çıkarma ifadesi tam olarak neyi ifade etmektedir. Örneğin: İş Kanunu hükümlerine tabi olarak çalışan Belediyenin temizlik işçisi bu kapsamda mıdır? Veya herhangi bir kamu ortaklığında veya kamu iştiraki bir banka da veya bir A.Ş. de 4857 sayılı yasaya tabi çalışan bir işçi, bu kapsamda işleme tabi tutulabilir mi? Burada bir özel sektör ve kamu ayrımı yapılmalı mıdır ve varsa bu ayırım tam olarak nasıl yapılmalıdır
  • Bu çıkış kodunu kullananların yapması gereken ilave bildirim veya işlem var mıdır? (Valiliğe bildirim, C.Savcılığına suç duyurusu… belgeleri…vb.)

 

1 Cevap
İnsan Gücü Uzman 7 sene önce cevaplandı

Merhaba
Sorunuz ilginç olmakla birlikte ülkemizde daha önce benzeri yaşanmayan bir durum söz konusu olduğundan bu soruların net yanıtlarını verebilmek kolay değil.
Ancak süreç içerisinde bu konularda elbette ki yapılacak yargılamalar sonucunda bir içtihat oluşacaktır. Bir süre daha beklemek gerekiyor.
Genel olarak İş kanununda suça ilişkin maddelere göz atacak olursak aşağıdaki bazı betimlemeleri yapabiliriz. Ancak bunlar sizin sorduğunuz soruların tam karşıtı değil. Dediğim gibi bu konudaki net olmayan konular yargı kararları ile ileride netlik kazanacaktır.
Bir kişi yasa dışı örgüt üyesi ise ve göz altına alınır yada tutuklanırsa ve tutukluluk süresi İş kanunu 25/4 kapsamında iş yerindeki ihbar süresini aşarsa işveren fesih hakkını kullanır ve işçinin kıdemini ödeyerek sözleşmeyi sona erdirebilir.
Diğer taraftan iş yeri dışında ve işle ilgisi olmayan bir nedenle işlenen suç işvereni bağlamaz. Yani bu nedenle işveren işçiyi işten haklı nedenle çıkaramaz.