murat 5 sene önce sordu

Merhaba ;

daha önce bir sorum olmuştu, Cevaplarınız ve önerilerimniz için teşekkürler, Bİr kaç düzeltme yapmak istiyorum,
Sevk tarihi 08/06/2018 yaklasık 7,5 aylık bir süreç, Cevabınızda sevk belgeniz olmadan diye başlamışsınız, Sevk belgemi teslim ettim.
şirket geçici yasa arkasına sıgınarak ödemek istemiyor, Ancak kanunlarda işçinin talep edebileceği işvereninde ödemekle yükümlü olduğuda var, Kimi hukukçular geçici kanunun işçi askerlik nedeni ile istifa vermez ise devreye gireceğini savunuyor., Yani kanun işçiye diyorki hakkın alacaksın, Yine bir başka kanun işverene diyorki ödemesende olur.. 
yine bu dönem içinde Bedelli askerlik gerekçesi ile işten ayrılıp tazminat alanlar oldu.

Biz hangi kanuna sadık kalacağız mantığı izahı nedir?

 
 
Merhaba;Bir firmada mağaza müdürü pozisyonunda çalışmaktaydım, Bedelli askerlik içim başvurum olmuştu, (Celp dönemim06/08/2019),Şirkette bir yönetici tarafından sürekli açığı aranan Personel konumuna geldim. Bedelli yerlerinin açıklanması ile beraber, Eskiye dönük mağaza kamera görüntüleri izlenerek mola saatine girişçıkış saatine rihayet etmediğim saptanmış, Ancak herhangi bir uyarı verilmemişti. 3 savunma birden hazırlanarak bugun tarafıma gönderilerek imzalanmam istendi, Bende savunmaların TEk alınabileceğini neden 3 savunma birden imzalamam gerektiğini, daha önce konu ile ilgili uyarı almadığımı beyan ederek imzalamadım.Aynı anda Askerlik nedeni ile ayrılacağıma dair istifa dilekçesi doldurarak teslim ettim.Sonuç olarak Askerlik süreme 7,5 ay gibi bir süre var .Ama tazminat ödememek için 3 savunma ile sıkıştırılmayada çalıştım.Sonuç nasıl olmalıdır?

 

 

1 Cevap

0Olumlu OylaOlumsuz Oyla
Yönetici Yönetici Uzman 4 gün önce cevaplandı

Merhaba
Öncelikle askere sevk belgeniz olmadan ve henüz sevke 10 ay varken bu gerekçe ile istifa verip ayrılmanız kıdem tazminatına hak kazanmanız bakımından tartışmalıdır. Ayrıca son bedelli askerlik yasasının işçiye kıdem hakkı kazandırıp kazandırmayacağı da hukukçular arasında tartışmalı bir konu olarak gündemdeki yerini koruyor. Diğer konuya gelecek olursak İşverenin sizden geçmişe dönük konularla ilgili savunma istemesi manidar bir davranış. Muhtemelen işçiyi istifaya zorlamaya yönelik bir tür mobbing (psikolojik taciz) vakası ile karşı karşıyasınız. Sizin bu davranış karşısında en kolay yol olan istifaya baş vurmamanız gerekir. Çünkü zaten amaç sizin iş yerinden kıdemsiz (tazminatsız) olarak ayrılıp gitmenizi sağlamak. İşçiye imzalatılmak istenilen belgelerin işçi tarafından imzalanmamasının çok önemi yok. Çünkü işveren imzadan kaçınma tutanağı düzenlediğinde bu belge tebliğ edilmiş sayılıyor. Önerimiz bir hukukçu (avukat) desteği alarak birlikte hareket etmenizdir. Böylece daha sağlıklı sonuç alacağınız bir şekilde bu iş ilişkisini sonlandırabilirsiniz.
İyi günler

1 Cevap
İnsangücü Yönetici Uzman 5 sene önce cevaplandı

Yeniden merhaba
Size verdiğimiz yanıtta sorunuzla alakalı olarak önerilerimizi de bildirmiştik. Önerilerimizi dikkate almayarak aynı soruyu yinelemişsiniz.
Son çıkartılan  7146 sayılı kanunda geçen “…Bu madde hükümlerinden yararlananlar temel askerlik eğitimi süresince çalıştıkları iş yeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız veya ücretsiz izinli sayılırlar” hükmü geçmiş yıllarda çıkartılan bedelli askerlik yasalarında yoktu. Bu nedenle konu İş hukuku çevrelerinde de tartışma yarattı. Size işçinin kıdeminin bedelli askerlik sebebi ile işten ayrılırsa ödenmesi gerektiği yönünde 2 hukukçu görüşünü aşağıdaki linklerde sunuyorum;
  http://www.hurriyet.com.tr/ik-yeni-ekonomi/bedellide-tazminat-tartismasi-40942869
http://www.elit-haber.com/makale/bedelli-askerlik-ve-kidem-tazminati-m290.html
Bu görüşler doğrultusunda işverene kıdem tazminatınızı talep eden dilekçe verin. Sonuç alamazsanız arabulucu ve dava yoluna gitmekten başka yapabileceğiniz bir şey yok.
İyi günler